skolj

Vad är sköljning av näsan med saltvatten?

Sköljning med saltvatten i näsan är en väl beprövad metod och har rekommenderats av läkare sedan långt tillbaka i tiden. Saltvattnet sköljs in genom den ena näsborren och kommer ut genom den andra.

Är det obehagligt att skölja näsan?
Nej, för de allra flesta är detta en mycket enkel och inte obehaglig teknik för att slippa besvär från näsan. Efter sköljningen känns det ofta mycket skönt i näsan.

Kan alla skölja?
Alla kan skölja om inte läkare avråder. Efter läkarrekommendation och med hjälp av vuxen person kan även barn utföra sköljning. Vid misstanke om pågående öroninflammation eller andra öronproblem bör läkare konsulteras innan sköljning utförs.

Varför ska man skölja näsan?
Vid en mängd olika tillstånd i näsa och bihålor blir slemhinnan irriterad och inflammerad med svullnad och ansamling av sekret och slaggprodukter. Detta har ofta näsan svårt att göra sig av med. Sköljningen spolar bort pollen, överflödigt slem, skorpbildningar, damm- och sotpartiklar. Irritationen i näsan dämpas och slemhinnorna återfuktas.

När fungerar sköljningen som bäst?
Nässköljning kan användas för de flesta åkommor som drabbar näsan och bihålorna. Ofta är det bäst att tidigt påbörja sköljningen innan besvären blivit för stora.

Tillstånd då nässköljningar kan användas för lindring och som
komplement till annan behandling är:


  • Förkylningar
  • Bihåleinflammationer, akuta såväl som kroniska
  • Allergiska näsbesvär som vid exempelvis pollen-, pälsdjur- och dammkvalsterallergi
  • Icke-allergiska näsbesvär som vid exempelvis näspolyper och kroniskt försämrad funktion av nässlemhinnan
  • Irritation och täppa efter vistelse i dammig, rökig, sotig eller torr miljö
  • Nästäppa under graviditet
  • Överförbrukning av avsvällande nässpray
  • Efter operationer av näsa och bihålor

Hur ofta ska man skölja?
Man kan skölja hur ofta man vill, men praktiskt är att skölja 1–3 gånger dagligen med minst 2 sköljningar i varje näsborre vid varje sköljtillfälle.

Varför ska man skölja med saltvatten och inte vatten utan salt?
Slemhinnan i näsan har alltid en tunt lager saltvatten med koncentrationen 0,9 %. Detta kallas fysiologiskt saltvatten. Om man sköljer med vatten utan salt svider det och känns inte behagligt.

Varför ska man skölja med saltvatten som är kroppsvarmt?
I näsan är det cirka 35 grader C i princip oavsett omgivningens temperatur. Att skölja med kroppsvarmt saltvatten är det behagligaste.

Hur blandar man enklast saltvattnet?
Det finns speciella påsar med helt rent salt (Nasaline Salt) där en påse salt rörs ned i 250 ml rent (drickbart) vatten. Man kan också röra ned en tesked vanligt bordssalt (koksalt, natriumklorid) i en halv liter kroppsvarmt rent (drickbart) vatten.

Kan man skölja näsan när man använder nässpray?
Ja, näsan kan med fördel sköljas innan man sprayar. Då når nässprayen en rengjord slemhinna och blir mer mottaglig för sprayen.

Var hittar jag enklast en nässköljare?
Apoteket säljer nässköljaren Nasaline.